Η παρούσα εργασία διερευνά τον «ξένο», τόσο αναφορικά με τη σχέση των ευρωπαϊκών κρατών σε επίπεδο συνεργασίας, πολιτικής οργάνωσης, κουλτούρας, εθνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας, όσο και τον «ξένο» ως μετανάστη ή πρόσφυγα.
Αποτελεί μια δειγματοληπτική έρευνα, η οποία ήταν μέρος ενός ευρύτερου οδοιπορικού όπου έλαβαν μέρος 714 άτομα, από επτά διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Β. Μακεδονία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Περίληψη ντοκιμαντέρ:
Πώς μπορεί να συνδέεται η πραγματικότητα με το μύθο; Το τοπικό με το οικουμενικό; Το ατομικό με το συλλογικό; Η επιστήμη με την κοινωνία; Ο Γιώργος, ένας νέος άνθρωπος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, παίρνει την απόφαση να «τρέξει» μια αυτοχρηματοδοτούμενη έρευνα. Γίνεται ο » Καθένας» και ταξιδεύει κολυμπώντας, τρέχοντας, περπατώντας, ποδηλατώντας καθώς και με οποιοδήποτε μέσο, ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων, προσπαθώντας να γίνει » ο Καθένας» στο σύγχρονο λαβύρινθο των πολλαπλών επαναλήψεων της ιστορίας.
Διασχίζει επτά χώρες από την Ανατολή μέχρι τη Δύση με σκοπό να παραδώσει τα αποτελέσματα της έρευνας του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Άραγε πόσο Ξένοι είμαστε μεταξύ μας ως άνθρωποι; Ως περιπλανώμενοι πρόσφυγες και μετανάστες; Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;